De Britse korthaar met een rode knuffel.

Britse korthaar: Wat je MOET weten.

Wordt een Britse korthaar kenner na het lezen van deze blog! (10 minuten leestijd)
De Britse korthaar is naar alle waarschijnlijkheid een van de bekendste katrassen in de wereld. Dit komt omdat ze een opvallende platte neus hebben en natuurlijk megagroot zijn. Na het lezen van deze blog ben jij een Britse korthaar kenner! 

De Britse Korthaar staat vooral bekend om haar ronde lichaam. Alles bij deze kat is namelijk rond, de kop, ogen en zelfs de poten en staart zijn rond. Vroeger stond hij bekend als de Britsch Blue, omdat hij alleen is de blauw/grijze kleur voor kwam. Tegenwoordig is dit anders, de Britse korthaar is met haar korte en zachte vacht in verschillende kleuren en patronen te krijgen. Dit ras heeft ook een andere variant, namelijk de Britse langhaar. Zoals de naam al aangeeft, is de lengte van de vacht het verschil tussen deze twee katachtige.

Een Brits korthaar is een waardige, intelligente en aanhankelijke metgezel. Over het algemeen komt ze niet vaak op schoot liggen, maar vind het wel heerlijk om naast je op de bank te liggen en zal altijd in de buurt blijven. De Britse korthaar is een chille kat die het goed kan vinden met andere huisdieren zoals honden, kippen of konijnen. Ook kleine kinderen zijn geen probleem voor dit ras, al moet er wel bij vermeld worden dat ze het niet fijn vinden om overal mee naartoe gesjouwd te worden. Het is daarom belangrijk om kinderen te leren om de kat met rust te laten en ze met respect te behandelen.

Een Britse korthaar met cadeautjes

Karakter

De Cheshire Cat (kolderkat) was ongetwijfeld een Britse korthaar. De glimlachende Britse kat geniet van aandacht, zijn over het algemeen stil, maar hebben af ​​en toe een uitbarsting van de gekke vijf minuten. Daarna zal hij weer veranderen in je aanhankelijke, waardige vriend.

Britse kortharen zijn kalm en niet veeleisend. De katers zijn groot en gemakkelijk in de omgang, daarnaast staan ze bekent om een blij karakter. De poezen zijn wat serieuzer. Zowel mannetjes als vrouwtjes zijn het liefst alleen bij bekende mensen. Ze hoeven niet perse op schoot te liggen, maar vinden het heerlijk om een plekje te vinden naast je op de bank. In de tijd dat je weg bent, zullen ze zich prima vermaken tot je weer terug komt. Ze doen dat een dutje of spelen met hun speeltjes.  

De Britse Korthaar wordt gezien als een slimme kat die niet geen onverwachte dingen uithaalt. Je zal hem niet zo snel op een hoge ongewone plek zien, want ze staan liever met de 4 poten stevig op de grond. Door de hersenen uit te dagen houd je de kat geïnteresseerd in het leven. Een goede methode is om de Brit trucjes te leren en ze te belonen met brokjes. Hier heeft de kattenbox een uitgebreid artikel over geschreven.

Kies altijd een kitten van een fokker die ze thuis nestjes grootbrengt en van jongs af aan goed behandelt. Ontmoet minstens één en idealiter beide ouders om ervoor te zorgen dat ze een goed temperament hebben. Daarnaast raden wij altijd aan om een kat te kopen bij een erkende fokker, kijk hiervoor op: de nkfv.

Gewicht

Het is belangrijk om het gewicht van de Britse korthaar in de gaten te houden. Bekijk wat de kat eet en houdt de voedselinname bij. De Britse korthaar mag niet te zwaar worden, dit is slecht voor haar gezondheid. Bij aanschaf (of bezit) van dit ras, moet je zorgen voor de juiste speeltjes die ze in beweging houden. Goed speelgoed daarvoor zijn jachthengelspeeltjes of pauwenveren. Neem na het lezen van deze blog een kijkje in onze collectie voor de Britse Korthaar.

Verzorging

De Britse korthaar is vrij gemakkelijk te verzorgen. Borstel de kat wekelijk om dood haar te verwijderen en de huidoliën in de vacht te verdelen. Wanneer het voorjaar begint, moet het beestje extra aandacht krijgen. In de ze periode verliest de Britse korthaar namelijk haar wintervacht en dit zal dagelijkse verzorging vragen om klitten te voorkomen.

Voor de rest vraagt de Britse Korthaar niet meer zorg dan andere huiskatten. Knip de nagels indien nodig af (meestal wekelijks) en controleer de oren elke week op roodheid en geur. Ziet het er rood uit en ruiken de oren niet zoals normaal, dan is er een grote kans dat er een infectie ontwikkeld. Wanneer dit het geval is veeg dan de troep in de oren weg met een vochtig (door de dierenarts aangegeven reinigvocht) watje.

Poets de tanden regelmatig met een tandpasta speciaal voor katten (vraag aan de dierenarts om advies, deze schrijft een goede uit). Begin op tijd met poetsen, nagel knippen en tanden poetsen, zodat uw kitten deze activiteit kent en accepteert.

Feitjes

De Britse korthaar heeft een stevig, vierkant lichaam met een brede, volle borst en korte sterke benen. Haar staart loopt recht naar boven met een ronde punt aan het einde. De vacht van de Brit is lekker zacht, waardoor het fijn is om haar te aaien. Het vierkante lichaam heeft een ronde kop met een korte neus, bolle wangen. Met haar grote ronde ogen weet ze iedereens aandacht te pakken. Al deze eigenschappen bij elkaar zorgen voor een soort glimlach op de kop van de kat.

Wanneer je de Britse korthaar opzoekt op Google, zal je merken dat Blauw de meest voorkomende kleur is. Vroeger was dit de enige kleur die er was en de Britse Korthaar had zelfs de bijnaam: Blue Britisch. Andere kleuren en patronen zijn onder meer wit, zwart, blauw, crème, verschillende tabby-patronen, schildpad & calico. De ogen kunnen diep goud, koper, blauw of groen zijn (dit hangt af van de vachtkleur en de patronen op het lichaam).

Geschiedenis

Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, brachten ze katten mee om hun voedsel onderweg tegen knaagdieren te beschermen. De Romeinen vertrokken na een tijdje, maar de katten bleven achter en veroverden het land met hun charme. Toen het fokken van raskatten een trend werd in het Victoriaanse Engeland, was de Britse korthaar (simpelweg bekend als de korthaar in Groot-Brittannië) een van de eerste rassen die werd ontwikkeld.

Zoals met veel raskatten, stierven Britse kortharen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna uit. Fokkers werden slachtoffer van het voedseltekort en kregen geen kans om de beestjes eten te geven. Na de oorlog werd het ras opnieuw gefokt en weer terug het leven ingeblazen. Er ontstonden in deze tijd nieuwe rassen, omdat fokkers ze gingen kruizen met andere rassen. Op deze manier zijn de blauwe rus en de perzen samen met de andere kortharen ontstaan. In 1967 werd de ‘Britisch blue’ door de American Cat Associate erkend als raskat.

Gezondheid

Elke fokker die beweert dat haar ras geen gezondheidsproblemen of genetische problemen heeft, spreekt niet helemaal de waarheid. Alle katten kunnen erfelijke gezondheidsproblemen hebben, net zoals bij mensen. Zoals bovenstaand omschreven, koop een Britse korthaar altijd bij een erkende fokker.

De Brits korthaar is over het algemeen gezond en haar weerstand is sterk, maar is wel vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en hemofilie B. Dit laatste is een erfelijke bloedstoornis. Door de jaren heen is er een goede DNA-test ontwikkeld, waarmee fokkers hemofilie B-dragers of aangetaste katten kunnen identificeren.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten. Het veroorzaakt een verdikking (hypertrofie) van de hartspier. Een echocardiogram kan bevestigen of een kat deze ziekte heeft. Vermijd fokkers die beweren HCM-vrije lijnen te hebben. Niemand kan garanderen dat de katten die zij fokken geen kans hebben op deze ziekte. Britse kortharen die worden gefokt, moeten worden gescreend op HCM en katten die met HCM zijn geïdentificeerd, moeten uit de ‘fokprogramma’s’ worden verwijderd. Koop geen kitten waarvan de ouders niet op deze ziekte zijn getest.

Daarnaast moet je bij het kopen van een raskat nooit bij een fokker kopen die geen schriftelijke gezondheidsgarantie biedt. Wanneer alles klopt en de kat gezond is heb je zelf nog een taak… Houdt de kat gezond en let daarbij op zijn voedselinname. De Britse Korthaar is snel vatbaar voor obesitas. Een Brits korthaar op het juiste gewicht houden is een van de gemakkelijkste manieren om zijn algehele gezondheid te beschermen. Houdt je kat fit door kattenspeeltjes te kopen.

Britse korthaar kopen

Je wilt dat je Brits korthaar gelukkig en gezond is, zodat je van je tijd met hem kunt genieten. Dit vereist wat huiswerk voordat je hem koopt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar koop een kitten pas als hij gescreend is op ziektes, de stamboom klopt, een gezondheidscertificering meekrijgt, de leefomstandigheden van de kitten goed zijn en als je de ouders van de kitten hebt leren kennen.

Een gerenommeerde fokker zal haar kittens nooit verkopen aan dierenwinkels, omdat ze de verantwoordelijkheden op zich wilt houden. Een fokker moet het als passie doen en van de beestjes houden. Daarnaast moeten de katten thuis opgevoed worden, kittens die geïsoleerd zijn vanaf geboorte zullen schrokkerig en angstig overkomen.

Er is geen 100% gegarandeerde manier om ervoor te zorgen dat u nooit een ziek kitten koopt, maar door een raslijn te onderzoeken, kan je al goed voorbereid zijn en de ziektes beperken.

Afhankelijk van wat u zoekt, moet u mogelijk zes maanden of langer wachten voordat je de juiste kitten vind. Daarnaast hebben veel erkende fokkers een wachtrij waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen worden de kittens pas van het nestje los gelaten na 12 tot en met 16 weken. Op dit moment is de kat volwassen genoeg om van haar moeder verwijderd te worden.

Overweeg voordat je een kitten koopt of een volwassen Brit een betere keuze is voor je levensstijl. Kittens zijn natuurlijk het leukst om te hebben, ze zijn op dat moment lekker speels en doen rare dingen, maar ze vragen wel veel aandacht en je moet ze toch een soort van opvoeden. Met een volwassen kat weet u meer over wat u krijgt op het gebied van persoonlijkheid en gezondheid. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een volwassen kat in plaats van een kitten, vraag dan aan fokkers of ze een gepensioneerde show of fokkat te koop hebben.

Adopteren Britse korthaar

Een Britse korthaar is niet zomaar een ras, het is een populaire, geliefde kat die je niet zo maar zult vinden in een dierenasiel. Toch is het de moeite waard om is te kijken in een asiel. Het gebeurt natuurlijk dat oudere mensen komen te overlijden of dat er een scheiding plaatsvind waardoor het beestje zonder huis zit.

Het maakt niet uit waar je de Britse korthaar vandaan haalt, als je maar een goed contract hebt met de verkoper, het opvangcentrum of de reddingsgroep waar de verantwoordelijkheden voor beide partijen goed worden omschreven.

Vond je dit artikel nou helemaal geweldig? Laat dan een reactie achter op deze blog en vergeet vooral niet om onze artikelen over de Maine Coon en de Blauwe Rus te lezen!

7 reacties op “Britse korthaar: Wat je MOET weten.”

  1. Anita de Croon

    Verhaal wat helemaal klopt. Zeker het dikker worden vind ik toch een dingetje. Altijd honger ik gepaste Hill brokjes geven en een half blikje gourmet. Gekookt vlees en vis lust hij niet. Af en toe klein stukje rosbief. Ik denk dat dit teveel is. En ja bij de koffie een kattensnoepje voor
    De tandjes.

    1. Als ik je een tip mag geven, kijk eens bij catmoneo naar gezonder voer. Wij geven power of nature, dat eten ze alleen als ze echt honger hebben. Daardoor blijven ze mooi op gewicht ( plus spelen natuurlijk voor wat extra beweging). Misschien helpt het je 🙂

  2. erica dierssen

    onze bertje is een britse korthaar. hij is nu bijna 6 jaar.
    alleen, we hebben een probleem:
    “nachts loopt hij rond te mauwen, en we doen geen oog dicht. zijn bakjes zijn altijd gevuld,
    alle deuren staan open, dus hij kan zowel bij mijn zoon als bij mij terecht. op bed, of op zijn kleedje op tafel hij heeft zijn kattenbak, altijd schoon voor de nacht, krijgt perfect fit voer,
    heeft iemand een suggestie?
    we zijn soms ten einde raad

    1. Hoi Erica,

      Heb je wel eens in je slaapkamer geprobeerd met de deur dicht (er moet dan dus wel een kattenbak in je slaapkamer staan)? Onze BS doet dat miauwen ook wel eens, alleen niet in een vast patroon. Ik heb het idee dat hij ons dan zoekt(maar zelf niet door het huis op zoek gaat) heel veel sterkte ermee.
      Groet, Vicky

    2. Is het niet dat hij ‘s nachts naar buiten wilt en op zoek naar de vrouwtjes? Loopt hij overdag wel soms buiten?
      Is hij gecastreerd?

      Misschien proberen hem overdag meer uit te dagen met spelen, maar ik heb zelf ook 2 britjes, de ene slaapt de hele nacht en de andere is actiever juist….
      Succes 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Quiz & WIN!!

Win deze leuke kangoeroe?